vroeg wakker

Slaapt ze goed? Ja, dat doet ze al…maar onze dag begint al om 5u of vroeger….

 

Is jouw kindje ook eentje die graag vroeg aan de dag begint?
Maar is dit nu een slaapprobleem of niet?

 

In het gemiddelde bioritme van een kind tussen 0 en 6jaar is wakker worden tussen 6u en 7u ’s morgens eigenlijk heel normaal. Op voorwaarde dat ze voldoende nachtslaap kregen en dus uitgerust en vol energie aan de dag beginnen.
Vroeg wakker is dus niet hetzelfde als vroeg opstaan, ook wel vroege vogels genoemd. Vroege vogels worden vroeger wakker dan de meeste ouders fijn vinden, 6u of 6u30, maar zijn volledig uitgerust en vrolijk. Hun karakter ligt dan ook meer in de norm van een ochtendmens. In dit geval hoef je meestal niet te ver te zoeken om toch 1 ouder te vinden die ook eerder een ochtendmens is, er is blijkbaar een genetische link.
Er zijn dus ook kinderen die vroeg wakker worden en helemaal niet vrolijk zijn zo vroeg in de ochtend. Ze zijn moe, huilerig, geïrriteerd, het omgekeerde van verfrist en vrolijk. Maar toch zijn ze wakker, mopperig, en vallen ze niet terug in slaap. Bij deze kinderen is het vroeg wakker worden dus wel een probleem, de slaap die ze kregen was niet voldoende om in hun slaapbehoefte te voorzien. En genoeg nachtslaap beïnvloedt de kwaliteit en duur van de dutjes, en de dutjes beïnvloeden op hun beurt weer de nachtslaap, en zo gaan we verder, de vicieuze cirkel blijft doordraaien.

 

Maar hoe komt het nu dat mijn kindje zo vroeg wakker is?

Het probleem ligt aan het feit dat je kindje niet weet hoe terug in slaap te vallen na een langere periode van nachtslaap. Of niet genoeg slaap kregen om het te rekken tot hun dutje zonder oververmoeid te geraken. Oververmoeidheid is bij een dutje lastiger dan bedtijd ’s avonds.

Dit zijn vier oorzaken van vroeg wakker worden, soms is er slechts 1 die vroeg wakker worden veroorzaakt, soms zijn ze alle vier aanwezig. Sluit zeker eerst eventueel medische oorzaken uit voor je naar volgende oorzaken begint te zoeken:

  • te suf bij bedtijd
  • slechte dutjes
  • te lang wakker tussen het laatste dutje en bedtijd
  • te late bedtijd

 

Te suf bij bedtijd

Je wilt natuurlijk dat je kindje moe genoeg is om in slaap te vallen ’s avonds. Moe en klaar om te slapen, maar niet in slaap vallen van het moment dat hun hoofdje de matras raakt. Zelfstandig in slaap leren vallen is een vaardigheid die moet worden aangeleerd. Hiervoor moet je moe maar wakker zijn bij bedtijd. Zo leer je de vaardigheid om terug in slaap te kunnen vallen bij eventueel nachtelijke waakmomenten en vooral ’s morgens vroeg, de moeilijkste om te leren.

 

Slechte dutjes

Te korte dutjes of onvoldoende dutjes kunnen nachtelijk ontwaken en vroeg wakker worden in de hand werken. Werken aan de kwaliteit van de dutjes kan de nachtslaap opmerkelijk verbeteren.

 

Te lange wakkertijd

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar een kind dat zo verschrikkelijk moe is heeft het moeilijker in slaap te vallen dan een kind die niet zo moe is. Iedere wakkertijd is verschillend per kind, al zijn er wel enkele richtlijnen. Gemiddeld is een wakkertijd nooit langer dan 4u, en hoe jonger het kindje hoe korter de wakkertijd.

 

Te late bedtijd

Een normale bedtijd voor een jong kind is tussen 19u en 20u. Zo komen ze aan voldoende nachtrust. Probeer je kindje dus zeker niet wakker te houden ’s avonds in de hoop dat ze langer zullen slapen ’s morgens. Dit is uitzonderlijk (als het al werkt). Oververmoeide kinderen slapen net minder, en niet meer.

 

 

Maar wat kan je eraan doen?

Terwijl je de oorzaken van vroeg wakker zijn aanpakt zoals hierboven beschreven kan je elk moment van wakker worden vóór 6u ’s morgens behandelen alsof het midden in de nacht is. Doe hier dan ook exact hetzelfde als je ‘s nachts zou doen. Is het plots al 6u geworden maar je kleintje slaapt nog niet? Ga dan enkele seconden buiten de kamer en kom terug binnen alsof het de eerste keer was dat hij/zij wakker werd “Goeiemorgen! Lekker geslapen?” Dit is een duidelijk teken dat jij nu binnenkomt omdat het ochtend is en niet omdat hij/zij vroeg wakker was.

Houd er rekening mee dat vroeg wakker worden niet iets is dat op enkele dagen is opgelost. Het is een leerproces dat tijd vraagt en doorzetting. Houd het daarom ook 2 tot 3weken vol tot je verandering ziet.

 

Lukt het niet? Heb je nog vragen?

aarzel niet om vrijblijvend je vraag te stellen en contact op te nemen 😉

 

Lore, Snoozecoach